Waterontharder

Door de vele vragen van klanten over het leveren en installeren van waterontharders zijn wij van Dijkstra Bouw Sinds 2021 Partner geworden van Softsure (onderdeel van AQMOS) waterbehandeling. Dit houd in dat wij daardoor snel uit voorraad  kunnen  leveren. Wilt u uw huis ook graag kalkvrij? vraag dan naar de mogelijkheden over een Softsure waterontharder. Handleidingen, datasheets en veel gestelde vragen vind u op www.softsure.eu

 

In het Kort

De Softsure R2D2-serie is een vol automatische waterontharder met ingebouwde zoutbak. Deze serie is geschikt voor kleine tot grote huishoudens en verzachten tot maximaal 7.200 liter (R2D2-72) water per regeneratiecyclus bij een waterkwaliteit van 10°dH. Dankzij de ingebouwde zoutbak kunnen deze waterontharders tot wel 3-4 maanden zelfstandig water verzachten totdat ze weer bijgevuld moet worden. De Softsure R2D2-serie werkt volgens het ionenwisselingsproces, d.w.z. hij wisselt de ''hardheidsmineralen'' calcium en magnesium proportioneel uit met natriumionen. De kalk wordt verwijderd en het resultaat is zacht water.

Opbouw

De Softsure R2D2-serie bestaat uit een kastbehuizing met een afneembaar deksel. In de kast is een GVK-drukfles geïnstalleerd, die is gevuld met hoogwaardige ionenuitwisselingshars. De kastbehuizing wordt ook gebruikt als regeneratiezoutreservoir voor de toevoer van pekel (zoutoplossing) en kan een zoutvoorraad dragen voor circa 3-4 maanden gebruik. Het systeem wordt gecompleteerd door een watervolumegestuurde klep BNT 1650, die op de GVK-drukfles is gemonteerd. 

Het ventiel BNT 1650 is in de fabriek ingesteld op "Vertraagde volumegestuurde regeneratie" (volumeregeling).

Volumeregeling via de BNT 1650-klep

De elektronisch watervolumegestuurde klep BNT 1650 meet het zacht waterverbruik door middel van een geïntegreerde watermeter. Als het vooraf ingestelde debiet van zacht water is bereikt, gaat het apparaat niet onmiddellijk over naar de regeneratiefase, maar pas om 02.00 uur 's nachts. Als veiligheidsfactor wordt vooraf een reservecapaciteit ingesteld zodat er ook na het bereiken van de vooraf ingestelde watercapaciteit kalkvrij water beschikbaar is. Deze "vertraagde volume gestuurde regeneratie" is door ons in de fabriek ingesteld op basis van de waterwaarden en het waterverbruik.

Ionenuitwisselingshars van de waterontharder

Het hart van elke waterontharder is de ionenuitwisselingshars. Deze hars is gevuld met natriumionen (Na +). Als hard water (leidingwater) over de hars wordt geleid, worden de in het water aanwezige calcium- en magnesiumionen (Ca2 + / Mg2 +) uitgewisseld voor de natriumionen (Na +) op de hars. Het resultaat is zacht water. De hars heeft een levensduur van meer dan 20 jaar.

Regeneratie van de waterontharder Softsure R2D2-serie

Wanneer de capaciteit van de uitwisselingshars is uitgeput, d.w.z. wanneer deze volledig verzadigd is met calcium- en magnesiumionen (Ca2 + / Mg2 +), regenereert het systeem zichzelf met behulp van de zouttabletten (zoutoplossing). Deze regeneratie verloopt als volgt: De calcium- en magnesiumionen (Ca2 + / Mg2 +) moeten volledig uit de uitwisselingshars worden verwijderd. Hiervoor laat de waterontharder automatisch een hoog geconcentreerde zoutoplossing (natriumchloride) over de ionenuitwisselingshars lopen. Tijdens dit proces wordt de hars opnieuw getroffen door natriumionen (Na +). De calcium- en magnesiumionen (Ca2 + / Mg2 +) worden met de overtollige zoutoplossing via een aparte afvoeraansluiting in het afvalwater gespoeld. De hars is dan weer klaar voor gebruik om het leidingwater weer te ontharden. Tijdens de regeneratie levert de Sofsure R2D2-32 onbehandeld leidingwater via een geïntegreerde bypass, waardoor de watertoevoer constant is.

Geforceerde regeneratie van het systeem

Als het systeem inactief is, start de verplichte regeneratie volledig automatisch op de 10e dag. Dit gaat vervuiling in het harsbed tegen. Deze geforceerde regeneratie is een soort veiligheidsregeneratie die alleen plaatsvindt als er geen regeneratie is uitgevoerd door de hoeveelheidsregeling, bijvoorbeeld vanwege vakantie.

 Zoutvulling

Eén zoutvulling is voldoende voor circa 3-4 maanden, afhankelijk van de waterhardheid / waterverbruik, waarna nieuw zout moet worden bijgevuld. Een geïntegreerde veiligheidsvlotterklep met boei beschermt de kastbehuizing tegen overstromend water.

 

Enkele voordelen:

100% Kalkvrij

Ook de huidige kalkaanslag in uw apparaten verdwijnt geleidelijk!

 

Beter Voor Je

Zeep plakt minder aan je huid door het zachte water!

 

Verlengde Levensduur

Je wasmachine en andere huishoudelijke apparaten gaan langer mee!

 

Bespaar Energie

Kalkaanslag vermindert het rendement van uw apparaten!